duminică, 6 iunie 2010

Mobilomania

Nu ştiu de ce, dar parcă încerc un sentiment de jenă când trec sau mă aflu (pe) lângă cineva care vorbeşte la telefonul mobil. Parcă aş pătrunde în intimitatea acelui om, fără voia mea, desigur, dar cu asentimentul tacit al acestuia. Unii vorbesc în şoaptă, alţii de parcă n-ar fi nimeni împrejur. Şi ce poţi să faci într-o asemenea situaţie? Să-ţi bagi dopuri de ceară în urechi, ca Ulise, sau, mai modern, dopuri antifone, ca într-o secţie de cazangerie.
Întâlneşti telefoanele mobile în cele mai neaşteptate locuri. De pildă, te afli într-un mijloc de transport în comun de suprafaţă sau subteran, n-are importanţă, şi imediat ce te-ai urcat, ţârrr lângă tine un telefon. Şi începe trăncăneala primitorului, îmbinată cu cea a mijlocului de transport. Cănd cobori încă îţi mai răsună în urechi silabe din convorbire sau râsul zglobiu al tinerei fudule ce tocmai ai ascultat-o fără să vrei, ea continuându-şi nestingherită dialogul. Dacă ea sau el nu primeşte un apel în timpul călătoriei, atunci posesorul de gadget se impacientează şi începe să se joace cu acesta, ba face chiar şi poze.
Traversezi strada prin loc marcat, este aproape imposibil să nu te loveşti de cineva care vorbeşte din mers la telefon. Păi da, timpul înseamnă bani, deviza capitalistă. Numai că persoana în cauză are cu totul alte preocupări, mai domestice, şi care nu suportă amânare: bârfe. Mai grav e atunci când pietonul nostru traversează prin loc nemarcat, într-o nesimţire crasă, şi vorbeşte grăbit la telefon.
Nu eşti scutit de o convorbire telefonică nici în taxiul cu care călătoreşti unde şoferul, dacă nu fumează, vorbeşte la telefon în timpul mersului. Ba poate să şi fumeze în acelaşi timp, că tot nu te-a întrebat dacă suporţi fumul de ţigară.
Eşti în piaţă, treci pe lângă tarabe să vezi ce mai ai de cumpărat. Este imposibil să nu te împiedici de unul plantat chiar în locul pe unde trec oamenii şi care îşi consultă consoarta asupra a ceea ce mai are de cumpărat, evident, telefonic. Acasă n-au avut timp. Ce naiba, doar de aia s-au inventat telefoanele mobile. Ai, n-ai treabă, vorbeşti.Mai ales dacă ai minute gratis.
Ei, ce te faci când te afli într-o sală de spectacol şi într-un moment când pe scenă e acalmie, te trezeşte din reverie o melodie mai veselă sau mai stridentă - depinde de gustul posesorului - a unui nevinovat telefon mobil. Omul nu şi l-a închis, el vrea să ştie în orice moment ce se întâmplă afară, sau apelantul unde se află apelatul în acel moment. Nici în pauză nu scapi. Te-ai dus la toaletă ca tot omul, mobilomul este după tine şi vorbeşte din orice poziţie, vorba primului nostru revoluţionar.
Doamne, fereşte, te afli internat într-un salon de spital. N-are importanţă ora, zi şi noapte, trbuie să ai parte de un colocatar care suferă, în afară de boala de bază, şi de mobilomanie. Degeaba îi atragi atenţia ca este într-un spital, parcă vorbeşi cu o statuie.
Dar cel mai tare moment este acela când te afli într-un lift, ba chiar cel din blocul în care locuieşti. Nu se poate să nu fie cineva cu care eşti în cabină şi care să nu apeleze sau să fie apelat. Cum cu ce, cu...telefonul mobil, evident. Este de bon ton. Ţoapele!

Un comentariu:

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!