sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Semidocti sau ignoranti?

Urmaresc, atunci cand o fac, cu oarecare mefienta dar mai ales cu uimire ( ca sa folosesc un eufemism) unele emisiuni de stiri sau transmisii in direct la unele televiziuni romanesti. De ani buni constat insa o degradare a limbii romane folosite de stiristi, reporteri sau comentatori invitati.
Daca la televiziunile private si cu acoperire nationala ( ba unele transmit si international!) nu prea am asa mare pretentii, selectia facandu-se de multe ori pe criterii subiective sau relatii, nu acelasi lucru pot sa-l spun in ceea ce priveste TVR, pentru care - vreau, nu vreau - platesc o taxa lunara ce mi se opreste automat in baza unei legi. Las la oparte faptul ca aceasta institutie mamut are vreo sapte canale centrale si nu stiu cate regionale - qui prodest? - si totusi calitatea emisiunilor este submediocra in privinta continutului.
La acest neajuns se adauga forma depasita in care este ambalat continutul si - mai ales - folosirea defectuoasa a limbii romane, din nestiinta sau din ignoranta; probabil ca din ambele cauze. Evident, greselile pleaca de la redactori, cei care plaseaza textul pe prompter. Numai ca prezentatorii, cei ce citesc aceste texte o fac in mod automat, masinal fara a urmari daca nu cumva scot pe gura o gugumanie. Si de aici multe situatii de-a dreptul hilare.
Si mai este ceva tot la fel de important. Este vorba de unele cuvinte sau nume straine care, desi sunt scrise corect, ele sunt pronuntate aiurea. Este vorba de cuvinte din limbi de circulatie mondiala (engleza, franceza, germana) iar prezentatorii nostri habar n-au cum se pronunta. Pentru asta nu e nevoie musai sa vorbesti limba respectiva, ci doar de niste cunostinte elementare, de baza privind pronuntia.
Un ultim exemplu oferit cu generozitate de TVR in saptamana ce se incheie azi, a fost transmisia in direct a Campionatului european de patinaj artistic, pe parcursul careia comentatoarea, al carui nume nu l-am retinut, a oferit o mostra de cum nu se comenteaza o asemenea competitie si, mai ales, cum a pronuntat ea nume de scriitori, compozitori sau cantareti straini. Presupun ca si un elev mediu de prin clasa a VI-a sau a VII-a stia mai bine "lectia". Fiind la moda acum limba engleza, am observat mai de mult, unii prezentatori pronunta diferite nume de personalitati, indiferent de originea acestora, ca si cand ar fi...englezi. Ridicol!!!

Niciun comentariu: