vineri, 5 februarie 2010

Aimez-vous Brahms?

Titlul de mai sus, si care se refera la un film din 1961, Goodbye again, turnat dupa romanul scriitoarei franceze Francoise Sagan, Aimez-vous Brahms? interpretat magistral de Ingrid Bergman, Anthony Perkins si Yves Montand, este un pretext pentru a reveni la o tema anterioara din 12 ianuarie a.c., atinsa in treacat. Este vorba de un fenomen, daca nu ingrijorator, cel putin care ar trebui sa atraga atentia unor factori raspunzatori la nivel de stat cat si civic; nu mai putin, parintilor. Ati ghicit, educatia muzicala a copiilor si tineretului, in general.
Ar fi superfluu sa amintesc aici ca unul din cele cinci simturi ale omului, este auzul. Or, un om normal, sanatos nu trebuie/poate sa asculte doar ce se vorbeste curent sau unele expresii licentioase, injuraturi. O minte sanatoasa trebuie protejata si prin sunete frumoase, armonice ce pot oferi buna dispozitie, relaxare, liniste interioara. Cu ani in urma am cunoscut un medic psihiatru de certa valoare, care folosea muzica in scopuri terapeutice pentru bolnavii din spital, avand in dotare un laborator pentru acest scop.
Si-atunci stau si ma intreb cum e posibil, sau de ce, scoala, televiziunea, radioul si alte institutii de educatie nu promoveaza mai mult muzica culta (simfonica, opera, opereta) pentru a-i obisnui cu aceasta, stiut fiind ca pofta vine mancand. Daca o sa le dea tot timpul numai manele sau tot felul de derivate din asa zisa muzica usoara. Muzica usoara de calitate, cu mesaj nu e tocmai...usoara; ba chiar este grea. Maneaua nici macar nu e ceva specific romanesc, apartine orientului. Daca ar fi sa fac o comparatie, noi avem romanta (care se gaseste si la rusi sau nemti), cantoneta la italieni, sansoneta la francezi, fado-ul la portughezi s.a.
Daca ii dai omuluui manele toata ziua si toata noaptea, el consuma doar atata. Se stie ca genul acesta a fost importat dupa 1990 mai ales de catre tigani, din Turcia. Pacat ca doar tiganii aveau muzica lor veche si pe cea lautareasca. S-au dus astea.
Oare cand vom mai urmari la TVR - mai ales - o transmisie in direct de la Opera Romana sau de la Ateneul Roman ori Sala Radio? O fi asa de greu? Vad ca sunt bani pentru alte emisiuni care nu prezinta niciun interes, fara valoare. Pentru muzica, insa, nu sunt bani. Pacat!

Niciun comentariu: