luni, 1 februarie 2010

Comentatori si moderatori

Poate n-as fi abordat acest subiect - e vorba de comentatori si moderatori de televiziune - daca aceste emisiuni nu mi-ar fi "strepezit"intelectul, ele fiind de o acreala greu de anihilat prin vreun procedeu, altul decat acela de a nu te uita la ele. Se mai intampla, butonand telecomanda, ca din greseala sau din curiozitate sa dai peste o astfel de emisiune, mai ales la cele doua posturi de nisa, Realitatea TV si Antena 3, profilate pe analize si comentarii ale evenimentelor politice din tara, mai rar din strainatate.
Pana aici n-ar fi nimic neobisnuit. Neobisnuit, evident pentru majoritatea privitorilor, nu si pentru realizatori, este faptul ca, indiferent ce se intampla in Romania, in orice institutie de orice grad, si cat de grava este sau nu intamplarea, ca un lait motiv, vinovat este...Traian Basescu.
Si pentru a realiza o astfel de emisiune, care de fapt este cotidiana, indiferent ce titlu poarta(aici intervine imaginatia realizatorilor), este nevoie de un moderator si mai multi comentatori invitati in studio si care, in deobste, sunt aceeasi. Acestia, comentatorii, provin fie din partidele politice, fie din mass media autohtone. Desigur, tonul discutiei il da moderatorul care, mai ales, la cele doua televiziuni amintite mai sus este portavocea patronului, in ciuda deselor dezmintiri. Atitudinea acestor moderatori, barbati sau femei, este una partiala, vadit dusmanoasa impotriva Guvernului si a partidului de guvernamant, indiferent ce-ar face acestea. Uneori stai si te crucesti daca lor, acestor moderatori, nu li s-a acrit vehiculand aceleasi idei si angoase. Dar pe criza asta cand gasesti greu un loc de munca, scopul scuza mijloacele.
Pe comentatorii invitati ii inteleg pana la un anumit punct; ei sunt politicieni si au obligatia de a apara politica partidului din care fac parte, buna, proasta, cum e. Nu ma astept acum de la un politician sa fie sincer, sa spuna ce gandeste; una fumeaza, alta spune. Ca unii sunt de-a dreptul ridicoli, iar nu este o surpriza. Altfel n-ar mai avea haz.
Ca sa revin la televiziunile in cauza, as fi dorit ca la alegeri sa fi castigat cealalta parte pentru a vedea care ar fi fost atitudinea lor in acest caz. Ar fi avut aceeasi marota sau o intorceau ca la Ploiesti, cu 180 de grade. Sau se reprofilau sau se desfiintau? Nu cred, supravituirea ar fi nascut alte traznai de emisiuni, tot atat de nedigerabile. Concluzia e una singura: prostanaci se gasesc nu numai in politica, dar si in mass media. Si inca foarte multi si cu pretentii.

Niciun comentariu: