sâmbătă, 13 februarie 2010

D`ale Carnavalului

Nu, nu e vorba de celebra comedie a lui I.L.Caragiale ci de carnavalurile de pe plaiurile mioritice si de aiurea; si nu numai. Pentru ca azi este ultima zi de desfrau, iar de maine incepe postul pastelui sau postul mare, cum i se mai spune la crestini, catolici sau ortodocsi.
Si mai e ceva. Azi, pentru multi romani snobi, mai ales tineri, este asa zisa zi a indragostitilor - Valentine`s Day - o sarbatoare imprumutata de la americani mai ales, dupa 1990, fara a avea vreo baza in traditia romanilor care, in proportie de peste 85%, sunt ortodocsi iar Sf. Valentin, ocrotitorul indragostitilor, este doar la catolici.
Sigur, unii mai porniti decat mine vor spune ca si romanii au o zi a indragostitilor, Dragobetele, care este peste vreo zece zile. Numai ca si asta este falsa din cauza ca ea semnifica altceva si, la origine, se manifesta doar local doar in satele din Oltenia. Ea a aparut, tot dupa 1990, ca o contrapondere la cea adusa din import. Indiferent sub ce forma sau denumire s-ar manifesta, aceste zile sunt promovate ca un instrument de marketing ale lanturilor de mari magazine sau mall-uri pentru a-si spori vanzarile.
Romanii au in schimb ca traditie, si numai ei, ziua de 1 martie - Martisorul - , zi de traditie seculara si care-si are originea in legendele populare referitoare la inceputul unui nou anotimp, primavara. Despre 8 martie nu voi vorbi acum ci la momentul oportun.
Sa revin insa la...Carnaval. Acesta se manifesta cu precadere astazi doar in lumea catolica. La noi si-a pierdut semnificatia, nu mai e ca pe vremea lui nenea Iancu. Fenomenul s-a transferat in lumea politica cu o frenezie greu de descris, si care-l intrece pe cel al lui Caragiale. Il gasim in partidele politice, in Parlament mai cu seama, dar si pe la unele televiziuni de nisa; actori avem destui si chiar desavarsiti.
Cele mai cunoscute carnavaluri pe plan mondial sunt cele de la Venetia si de la Rio(Brazilia). La care se adauga, dar nu e carnaval!, Balul de la Opera ce are loc in fiecare an la Opera de Stat din Viena, o institutie culturala de seama in plan european si mondial, manifestatie de inalta tinuta artisica recunoscuta, unde-si dau concursul si multi artisti romani directorul acesteia fiind un roman din Banat.
Cat despre carnavalurile de la Venetia si Rio, ele sunt manifestari ce-si au originea in timpuri ancestrale, chiar in paganism. Desigur adaptate la timpurile si tehnica moderne. Si-apoi ele reprezinta inca un mod in care lumea se distreaza, fara oprelisti.

Niciun comentariu: